niedziela, 2 września 2012

Wabi – kusa i kokedama – wyrazy bliskoznaczne?


Podziękowania.

Najsampierw, chciałem podziękować wszystkim odwiedzającym. Nie sądziłem, że w tak krótkim czasie licznik zacznie wskazywać aż tyle wejść. Mam nadzieję, że nadal moje wpisy przyciągać będą czytelników, a każdy z nich znajdzie coś interesującego.

Słowem wstępu.


Tematem dzisiejszego wpisu będzie poruszony na forum roślinyakwariowe.pl temat aranżacji roślinnych zwanych kokedama. Czy o Wabi – kusa i kokedamie możemy mówić jako o jednym i tym samym sposobie na uprawę roślin? To postaram się rozstrzygnąć poniżej.

Wiszące ogrody.


   W tradycji japońskiej, nawiązanie do otaczających krajobarazów i natury samej w sobie jest bardzo wyraźne. Japończycy, aby móc cieszyć się pięknem przyrody, wykreowali przez wieki wiele rozmaitych metod jej kontemplacji. Poczynając na wszystkim znanych ogrodach „japońskich”, a kończąc na Bonsai, które ma być namiastką ogrodów zachowując ich piękno oraz 'Wabi – sabi' o którym pisałem wcześniej. Bonsai jest jednak sztuką trudną i kapryśną. Jej sukces zależy w głównej mierze nie tylko od doświadczenia opiekuna ale przede wszystkim od jego cierpliwości i zaangażowania. 

   Co jednak z osobami, które nie mogą pozwolić sobie na podtrzymywanie sztuki Bonsai? Z pomocą przychodzi kokedama. Tworzona ze znacznie mniej kapryśnych gatunków roślin traci wady Bonsai gwarantując nie mniejszy urok, a większą szansą na sukces niż miniaturowe drzewka i krajobrazu w ceramicznych doniczkach. Mówi się, że kokedama ma swoje korzenie właśnie w sztuce Bonsai. W epoce Edo w Japonii, Bonsai w stylu Nearai miało upakowane korzenie tak ściśle i w mały doniczkach, że całkowice przerastały one podłoże. Wyjęte z niego, tworzyły zwartą bryłę utrzymującą swój kształ, a podziwiane w ten sposób (bez podstawki) dały początek kokedamie.

 idea originated from Nearai, which was a popular bonsai style during the Edo era in Japan, and is a bonsai grown first in a pot and taken out of the pot and set on a stand to enjoy without a pot. In the Nearai style, the bonsai was grown so fully and tightly in the pot that the root and soil would maintain its shape when taken out of the pot 


   Kokedama, to naprojściej rzecz ujmując „kula mchu”. Podłoże stanowiące bazę dla roślin okryte jest warstwą żywego mchu (Sphagnum sp.) utrzymującego stałą wilgotność, oraz dodającego odpowiedniego, zielonego akcentu. Gatunki roślin, wykorzystywane do tej uprawy to w zasadzie każde rośliny doniczkowe, umieszczone w podłożu i zawieszane niedaleko źródła światła. 
   Warto nadmienić, że Kokedama jest w Japonii niezwykle popularna i łatwo dostępna niemal w każdym sklepie z roślinami. Poniżej przedstawiam kilka zdjęć ze sklepu Nicogusa w Kichijoji.







Podwodnie i nadwodnie, ale w wodzie.


   Tak jak wskazuje nagłówek, należy wspomnieć teraz o Wabi – kusa. W przeciwieństwie do kokedamy, kule Wabi – kusa są uprawą typowo wodną. Bez względu na to, czy chcemy cieszyć się roślinami w formie jaką wykształcają nad wodą czy też podwodną, Wabi – kusy zawsze muszą mieć stały dostęp do wody. Kontynując jednak o roślinach, również i tutaj mamy różnicę w stosunku do 'kul w mchu'. Wabi – kusa to przede wszystkim znane nam rośliny akwariowe czyli błotno – wodne. Chodowanie ich w formie emersyjnej zawieszonych w powietrzu bez stałego dostępu do wody skazane jest w sposób oczywisty na niepowodzenie. Porównując jednak podłoża obu form, dochodzę do wniosku, że metoda ich wyrabiania jest taka sama. Nic w tym dziwnego nie ma, w końcu Wabi – kusa jest protoplastą ideologii 'Wabi – sabi' i Bonsai. Nawet nie przerośnięte jednak podłoże Wabi – kusa charakteryzuje się dużą stabilnością, która jest wynikiem odpowiedniego wyrobienia różnych składników, a nie tylko ściśnięcia ich mchem i obwiązania przędzą jak w przypadku Kokedamy. 
   W poprzednim akapicie omówiłem kwestię dostępności Kokedamy w sklepach. I tutaj widać pewną różnicę. Wabi – kusa, na rynku Japońskim jest produktem marketingowym firmy Aqua Design Amano. Nie można nie odnieść wrażenia, że jest kultywacją Kokedamy, jednak ze względu na specyficzne właściwości i dedykację do stosowania dostępna raczej jest jako produkt dla akwarystyki roślinnej, sygnowany logiem ADA.
   Poniżej, zdjęcia przedstawiające realizację Wabi – kusa.







Podsumowanie.

Reasumując, przeglądając zasoby internetu zauważyłem wyraźni podział tematyki na dwa nurty hobbystyczne zajmujące się uprawą roślin i sądzę że ten podział jest właświym podsumowaniem dywagacji na temat kokedamy i Wabi – kusa. Kiedy myślimy o pierwszej – kokedamie, więcej informacji i rezultatów wyszukań znajdziemy na forach i stronach o tematyce ogrodniczej, natomiat Wabi – kusa, to domena stricte akwarystyczna.

Zapraszam do komentowania. Każdy wpis będzie dla mnie cenną wskazówką, nie tylku tu ale również na zaprzyjaźnionym forum.

G.K.

Źródła
http://www.cutebonsaitree.com/how-to-make-kokedama.html
http://www.apartmenttherapy.com/japanese-gardening-inspiration-kokedama-170573
http://www.japan-i.jp/news/kokedama_nature_part_1.html
http://www.nicogusa.com/
http://www.adana.co.jp/
http://www.adana.vn


1 komentarz: